2012. november 19., hétfő

UT a vasárnapi iskolában

A Pilisi Evangélikus Gyülekezetben a vasárnap délelőtti istentisztelet alatt most már évek óta minden alkalommal Gyermek Bibliakör van. Amíg a szülők, nagyszülők, felnőttek az istentiszteleten vannak, a gyerekeknek lehetőségük van egy izgalmas, hittan órára hasonlító alkalmon részt venni. Mivel az egész gyülekezetből, különböző korosztályokból érkeznek a gyerekek, a foglalkozás vezetőjének mindig jól felkészültnek kell lennie, hogy mindenki számára izgalmas, játékos, érthető legyen az óra.
Nálunk önkéntes segítők, vezetők vállalnak egy-egy ilyen alkalmat, többnyire teológus hallgatók, pedagógusok, lelkes szülők. Nincs senki egyszerű helyzetben, amikor ezekre az órákra készül, leginkább abból a szempontból, hogy a gyereklétszám és az összetétel hétről-hétre változik. Van amikor 15-20 gyerek is eljön, és van amikor csak öten vagyunk, van, amikor az iskolásokkal együtt érkeznek óvodások is, és van, amikor csak felsősök jönnek. Tervezni tehát bizonyos értelemben univerzálisan kell.
Ebben nagy segítségünkre van egy amerikai kiadvány sorozat. A One Room Sunday School füzetei félévente új tematika szerint jelennek meg. A csomagba tartozik egy "leader's guide", amely a foglakozás vezetőjének nyújt segítséget az adott téma lényegének megragadásához, a legfontosabb ismeretek átadásához, és a feladatok - játékok összeállításához. Ezen kívül érkezik még egy "reproducible kid's book", amelyben a feladatlapok, rövid jelenetek, színezők, rejtvények vannak összegyűjtve az egyes témákhoz. Helyzeten sokat könnyít a "repsource pack" is, mert ebben színes, esztétikusan kidolgozott plakátok, játékok (társasjáték, memória), figurák és egyéb speciális kellékek vannak.*



Azért különlegesen jó szerintem ez a sorozat, mert nagyon hasonlít egy óravázlathoz. A célok, résztvevők, módszerek, szükséges eszközök mind fel vannak sorolva. Opciókat mutat minden korosztály számára, de a közös részek is világosan és érthetően vannak felépítve. A foglalkozás vezetőjének szinte már csak az a feladata marad, hogy esetleg adaptálja az egyes feladatokat, rejtvényeket, szituációkat, példákat, ami egy ilyen önkéntesen, mindenféle munka és egyéb feladatok mellett végzett szolgálat esetében azt gondolom nagy könnyebbség.







*Igazság szerint egy angol dicsőítő CD is mindig a csomag része, de mi ezt nem szoktuk használni, ha éneklünk, a saját ifjúsági- és gyerekdalainkat használjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése