2012. november 22., csütörtök

Social Media for Social Change konferenciára készített slide

A prezentáció célközönsége az egész társadalom, ill. pontosítva azok az emberek, kik nem hallottak még eddig arról a globális issueról, ami a fogyatékossággal élő személyek (a prezentációban főleg az értelmi fogyatékossági csoportra kihegyezve) integrációját illeti, továbbá bárki, akinek nincs elég információja vagy
éppen egy másik látásmód megismerésére szánta el magát. Eredetileg az előadás több, mint valósznínűleg egy konferencián került levetítésre, így a konferencia résztvevői lehettek az elsőszámú célközönség.
A slideshow egyből a charity, azaz önkéntes munkával indít, mellesleg kissé hatásvadászan. A szociális szervezetek a kulcs és az út a társadalmi változásokhoz. A prezentációt készítő szervezet céljának vallja azt, hogy bevonják az embereket a munkájukban és aktív részvétellel tegyék a szociálist, még szociálisabbá.
Mi az út ehhez a változáshoz?
Megint messziről indít, és a prezentáció végefelé jut el csak hozzánk az igazi üzenet. Lehetséges, ha a konferencián vettünk volna részt, akkor egyértelműbb lett volna a kezdetektől, hogy mi a téma.
Egy - egy slideon bemutatja az orvosi modellt, ami továbbra is domináns a szociális ellátórendszert. Ismertetik a szociális fogyatékossági modellt. Ezután hirtelen elrettentő számokat látunk a Down-os babák abortuszáról, de nem értem, miért jön ez most ide. A prezentáció nem magyaráz, nincsenek megfelelő összefüggések, kisség kaotikus. Lehetésge, hogy ha hallottuk volna az előadást, akkor jobban értenénk.
Persze megmagyarázható, hogy miért tér vissza folyton az értelmi fogyatékkal élő személyekre, hiszen a slidot készítője a kanadai LifeWorkPlay szervezet egyik vezetője volt, akik megnevezésében is benne foglaltatik a értelmi fogyatékosság kifejezése: "A good life for people with intellectual disabilities."
Szó esik még a fogyatékossággal élő emberek sebezhetőségről, valamint túlvédelmezettségéről,  érdekes képet is látunk erről, majd kezd körvonalazódni a relationship sky szemléletes megjelenítéséve, hogy mi is az, amit a prezentáció készítője megoldásként ajánl.
Social capital: In sociology, social capital is the expected collective or economic benefits derived from the preferential treatment and cooperation between individuals and groups. (forrás: wikipedia) Azaz a szociális tőke, ami Bourdieau három tőketípusa közül az egyik. Mind tudjuk, hogy a társadalmi beilleszkedés sikeréhez mindháromra szükségünk van. A szociális tőke a fogyatékkal élők számára létfontosságú, hiszan a "relationship sky"- on nem csak egy csillagnak kellene fényleni-e, hanem sok ezernek kellene a fényét feléjük sugároznia.
Megoldást nyújthat az a híd, amit az online közösségek, a digitális médiák jelenthetnek. Az információ manapság hatalom, inspiráció, lehetőségek tárháza. A médiákat viszont általában a pénz tartja a szorításában, a slide kihangsúlyozza azt, hogy a non-profit szervezetek pont ezért általában nem versenyképsek, pedig annak kellene lenniük annak érdekében, hogy segíthessnek azok számára, akiknek szükségük van rá. Az online közösségek egyre jobban kinövik magukat, ezt ki kell használnia a társadalomnak nem csak kizsákmányolásra, hanem hasznos dolgokra is. Pozitív példaként hozza egy ottawai honlap a Be united közösségét.
"Social media opens a lot of door and keeps doing it." A médiák sok ajtót nyitottak már ki és nyitnak ki a jövőben is az emberek számára. A szociális tőke így új értelmet nyer és már nem a hagyományos értelemben kell gondolnunk rá.

Számára a prezentáció pozitívuma, hogy volt pár jó képválasztása, amivel elég szemléletesen fogta meg a közönséget, valamint tetszett természetesen a hozzáállás, attitüd, amit közvetített, és amilyen lelkesedést érezhettünk a sorok között. Az, hogy mennyire sikerült ezt átadni már másik pontba tartozik. A prezentáció valószínűleg előadás formájában nagyobb hatást fejtetett ki a hallgatóságra. Olvasva a slide kissé hosszú, sok mindent akar közölni, az össze vizuális élmény nem közvetít profizmust. (Érzésem szerint a blogbejegyzésem is, mivel követni próbáltam a ppt menetét, kissé kaotikusra sikerült.)  A perezentáció kinézetének több időt kellett volna szentelni, ha mi előadást tartunk, ez számunkra is jó tanulság lehet. Nem feltétlen elég a megfelelő tartalom, a formára is figyelni kell, mert akkor lesz csak hiteles az előadó, továbbá nagyobb valószínűséggel ér el a mondanivalója egy igényesen megszerkesztett prezentációban a közönséghez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése