2012. november 15., csütörtök

HANDS projekt- akadálymentesítás autizmus spektrum zavaros gyerekek és fiatalok számára


Ebben a videóban Győri Miklós tanár úr előadását nézhetitek meg a HANDS projektről, ami egy olyan IKT-s eszköz kidolgozásán munkálkodik, amely magasan funkcionáló autizmus spekrumzavaros gyerekek és fiatalok oktatásában nyújt segítséget, ezen kívül pedig a mindennapi szituációkban való könnyebb eligazodást is lehetővé teszi.

Az eszköz úgy néz ki, mint egy okostelefon, és a tanárok, szülők különböző feladatokat, valamint a napi szituációkhoz segítséget nyújtó képi, szöveges megsegítést tartalmaznak, s ezeket a tartalmakat a tanár vagy a szülő saját számítógépükről frissíthetik, alakíthatják.

Ennek az eszköznek autizmus spektrumzavaros személyeknél azért van létjogosultsága, mert új szituációk értelmezése számukra nehézséget és bizonytalanságot okoz, így alapvető fontosságú a bejósolhatóság, rendszeresség megléte, amelyet egy ilyen IKT eszköz biztosít. Ez az eszköz tartalmazza az adott napirendet, segítő algoritmusokat, jutalmazási rendszert, vizuális megsegítést. Az eszköznek célja az is, hogy nagyobb önállósághoz segítse a gyerekeket, mert olyan helyzetekben, melyeket korábban nem tudtak volna egyedül megoldani, az algoritmus követésével egyedül is meg tudják állni a helyüket.

A videó végén láthattok egy konkrét példát arról, hogyan fut le egy ilyen segítő algoritmus, érdemes megnézni, mert érdekes az elve. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a poszt, Luca, említettük is órán ezt az eszközt. Nem a vesszőparipám ez, komolyan, de mégis egy észrevétel: autizmus spektrum zavart mutató. Nem zavaros. Tudod, az üzenet :)

    VálaszTörlés