2012. november 14., szerda

Facebook Follies

Úgy látszik, most folyton az óránk témájába vágó videókat dob elém az internet. Íme egy újabb. Egy canadai dokumentum filmről van szó, ami nem feltétlen kis gyerekeknek, de talán felső tagozatban, gimiben akár levetítésre is kerülhetne.
Olyan vitaindító dogmák hangzanak el, mint pl. "Tweetelek, postolok, blogolok, tehát vagyok." "A Facebook, egy virtuális szerepjáték." Még Obama elnök is arra int, fontoljuk meg, mit teszünk ki a közösségi oldalra.

Terrorizmus elleni törvény megsértésének vádja és munkahelyének elvesztésének kilátásba helyezése egy twitter üzenet miatt? Képviselői mandátum elvesztése egy feltöltött intim kép miatt? Az internetes szabadság okozta túlkaposok lassan bármelyikünkkel megtörténhetnek. A mai tinik bármilyen képet feltöltenek magukról. Ha nem fogjuk tudatosítani a társadalmunk fiataljaiban azt, hogy ezek a képek még évekkel később is megkerseríthetik életüket, akkor hibát követünk el!

A bűnözők nagyon hamar rákaptak arra a lehetőségre, hogy ellopják a személyes adatainkat és hipp-hopp pénzt csalhatnak ki a barátaink vagy családtagjaink zsebéből a nevünkben.

A facebook oldalára belépve egy mottó fogad mindenkit: It's free and always will be. Ez persze ugyancsak szemfényvesztés, a személyes adatainkkal fizetünk a szolgáltatásért. Saját magunkat adjuk el!

Elgondolkoztam azon, hogy a virtuális világban felvett énünk, mert ugye mindenki másként viselkedik, amikor nem kap egyidejűleg visszajelzést cselekedetieiről, mennyiben befolyásolja normál itélőképességünket és mennyiben károsítja a valós személyiségünket azzal, hogy a virtuális térben azt hisszük, bármit megtehetünk.

Lassan odaáig jutunk, hogy a szexuális felvilágosító órák mellett a diákoknak részt kell majd venniük az internet és a virtuális világgal kapcsolatos felvilágosításon is. A jelenség kezd olyan lenni, mint a szexualitás, mindenki tudja, de csak kevesen beszélnek róla és sokszor ők sem a megfelelő módon és csatornákon közvetítik az információkat. Egyre jobban megfogalmazódik bennem az, hogy igenis tanítani kell a diákokat a digitális világ használatára. Lehet el kellene ebben a témában is tekintenünk attól a mondástól, hogy mindenki a saját hibájából tanul a legtöbbet. Hiszen, ha további párhuzamot húzunk a szexuális felvilágosítással kapcsolatban, akkor a nem kívánt terhességet sem akarjuk, hogy a gyerekek a saját kárukon tanulják meg.


Ez most kivételesen magyar nyelvű, így senkinek nem kell lemondania a videó megnézéséről a nyelvi akadályok miatt. :]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése