2012. november 11., vasárnap

Svédasztal

Most egy kisebb válogatás következik, olyan dolgok, amik talán nem érnek meg egy egész blogbejegyzést, vagy csak közvetetten kapcsolódnak az UDL témához, de érdekesnek találtam ezeket a tartalmakat és íme megosztom őket egy postban, így mindenki szemezhet kedvére.


A következő videó a Creative Commons-ról szól, amit már említettünk az órák valamelyikén, de én személy szerint picit bonyolultnnak találtam a dolgot. Ez a videó szemléletesen és lépésről-lépésre magyarázza el a lényeget. Fontos, hogy pedagógusként megtanítsuk a diákokat a copyright-tal kapcsolatos esetleges problémákra és digitális tartalmak használatának és újrahasznosításának lehetőségeire, valamint arra, hogyan védhetik le vagy éppen oszthatják meg a saját maguk által interneten közzétett tartalmakat.

Tovább is az internet megfelelő használata témakörhöz találtam egy kedves videót. Pedagógusként tudatoítanunk kell a diákoban, hogyan kérdőjelezzék meg a neten megjelenő információk valódiságát és hogyan használjak a digitális tartalmakat biztonsággal.



Egy nagyon érdekes mondat hangzik el ebben a videóban. A 21. század tanulójáról nyilatkoznak szakemberek, egy hölgy azt mondja, hogy "Nem arra születünk, hogy mediát állítsunk elő, hanem arra, hogy fogyasszuk azt." Tehát ezek tükrében meg kell találnunk azt a dolgot, ami arra sarkall minket, hogy újítsunk és újat teremtsünk, nem bután behódolva annak az információtömegnek, ami eláraszt minket.
Pedagógusként ugyancsak észben kell tartanunk azt, hogy a gyerekeknek inspirációra van szüksége ahhoz, hogy alkothassanak. A digitális kor szülötteit nem tudjuk már csak olyan dolgokkal ispirálni, amik eddig hagyományosan beváltak.




Végül itt egy bátorító videó arról, hogy merjünk mások lenni, merjünk kérdéseket feltenni és válaszokat keresni, merjünk változni, felfedezni és merjünk élni a 21. században.


1 megjegyzés: